REKLAM

Türkiye'nin yerli otomobili Togg'nin seri üretimi için Bulgaristan ile işbirliği olanakları araştırılıyor

🔺 Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez 📷 Kiril Vılçev, BTA

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı  Dr. Çetin Ali Dönmez, yerli otomobil Togg'nin seri üretimi için Bulgaristan ile işbirliği olanaklarını araştırdıklarını söyledi.


Bulgaristan Yatırımlar Ajansı tarafından İstanbul’da organize edilen Uluslararası İş ve Yatırımlar Forumu'nda konuşan Bakan Yardımıcsı Dönmez, ''Türkiye ile Bulgaristan arasındaki siyasi ilişkiler şu anda çok iyi durumda ve bu bizim gelecekteki faaliyetlerimizi de etkileyecektir'' dedi


Kültür, spor gibi diğer alanlarda da iyi iş birliğine sahip olan iki ülke için yeni uçuş rotaları ve yeni sınır kapılarının açılmasının faydalı olacağını vurguladı.


Bulgaristan-Türkiye İş Forumu

Bulgaristan Yatırımlar Ajansı 26-27 Ocak tarihleri arasında İstanbul’da Uluslararası İş ve Yatırımlar Forumu düzenliyor. Türk iş dünyası temsilcilerinin Bulgaristan’da yatırım yapma olanakları tanıtılacak bu foruma Yenilikçilik ve Büyüme Bakanı Aleksandır Pulev, Sağlık Bakanı Dr. Asen Mecidiev ve Turizm Bakanı İlin Dimitrov ve 60’ın üzerinde Türk şirketi katılıyor. Ayrıca Bulgaristan'dan Dobriç  Belediye BaşkanıYordan Yordanov, Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, Sliven Belediye Başkanı Stefan Radev, Sviştov Belediye Başkanı Genço Gençev, Vidin Belediye Başkanı Tsvetan Tsenkov Türk yatırımcıları çekmek için iş fırsatlarını tanıtacak.


Otomobil sanayisi, makine endüstrisi, sağlık ve turizm alanlarında işbirliği fırsatları ele alınacak. 

Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı'nın 1 Ocak- 1 Haziran  2022 tarihli verilere göre Bulgaristan'ın Türkiye ile ticaret hacmi 3.794 milyar Avro olarak gerçekleşti. Aynı dönem içinde Türkiye'ye yapılan ihracat 1 milyar 459 milyar avro ile Bulgaristan'ın ticaret ortakları arasında beşinci sırada yer alıyor. İthalat miktarı 2.334 milyar avro olup, Türkiye, Bulgaristan'ın ticaret ortakları arasında üçüncü sırada yer almaktadır.

Foruma 60’ın üzerinde Türk şirketi katılıyor


BAKAN PULEV: BULGARİSTAN'IN ANA ÖNCELİKLERİNDEN BİRİ TÜRKİYE İLE STRATEJİK DİYALOĞUN DERİNLEŞTİRİLMESİDİR



Yenilikçilik ve Büyüme Bakanı Aleksandır Pulev, Bulgaristan devletinin ve hükümetin ana önceliklerinden biri, Türkiye ile stratejik diyaloğun derinleştirilmesi olduğunu vurgulayarak, bir ay önce iki cumhurbaşkanı Rumen Radev ile Recep Tayyip Erdoğan arasındaki en üst düzey görüşmenin ardından tarihi bir anlaşma imzalanmasının güçlü siyasi iradenin kanıtı olduğunu söyledi.

Bakan Pulev'e göre Bulgaristan'ın Türkiye'ye ihracatta ilk 5'te yer alan (Ocak - Kasım 2022 dönemi için 2,5 milyar avronun üzerinde) önemli bir dış ticaret ortağı olduğunu ve 2021 yılına göre yaklaşık yüzde 33 büyüme ile gerçekleştiğini aktardı. İthalat bazında ise 2021 yılına göre yüzde 55,4 büyüme ile Türkiye 4,3 milyar avroyu aşan ithalatla ilk 3'te yer aldığını duyurdu. Bakan, bu yılki ticaret hacminin 10 milyar avroya ulaşması konusunda iddialı olduklarını sözlerine ekledi.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓