REKLAM

Seda Kuzucu: Savaşın başlangıcından bu yana 1 milyonun üzerinde Ukraynalı mülteci Bulgaristan'a giriş yaptı

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Bulgaristan Temsilcisi Seda Kuzucu açıklamalarda bulundu

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Bulgaristan Temsilcisi Seda Kuzucu, savaşın başlangıcından bu yana 1 milyonun üzerinde Ukraynalı sığınmacının Bulgaristan'a giriş yaptığını duyurdu.


24 Şubat'ta Ukrayna-Rusya Savaşı'nın üzerinden bir yıl geçecek olmasından dolayı, BM Bulgaristan temsilcileri bilgilendirme toplantısı düzenledi. Seda Kuzucu, Bulgaristan'ın Ukrayna'dan gelen 151.000'den fazla mülteciyi geçici koruma statüsü verdiğini, bunlardan yaklaşık 50 bini ülkede kaldığını açıkladı.


Kuzucu, Ukrayna'daki savaşın Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük mülteci krizini tetiklediğini ifade ederek, Ukrayna'daki yıkımın devam ettiğini, savaş dolayısıyla yaklaşık 8 milyon mültecinin komşu ülkelere kaçmak zorunda kaldığını vurguladı. BM yetkilisi Kuzucu,

''Devam eden savaşın yakın zamanda sona ereceğine dair belirti göstermiyor ve insani ihtiyaçlar muhtemelen büyük olmaya devam edecek. Bu nedenle yakın ülkelere göç etmiş mültecilerin bütünleşmesi için acil eylem planı uygulayarak hükümetlere maddi destek sağlanacak. Bulgaristan için yardımın 19,4 milyon dolar olması bekleniliyor'' dedi.


600 KURULUŞLA TEMESA GEÇİLECEK


Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve daha 9 insani yardım kuruluşu, Ukrayna'dan gelen 200 bin  kadar mülteciye hayati destek sağlamada Bulgaristan hükümetine yardımcı olacak. Yıl içinde 45 bin mültecinin ve bin 350 çocuğun koruma altına alınması hedefleniyor. 7,6 milyon doların Ukraynalıların refahı ve temel ihtiyaçları için gerekli olacak. Komiserliğin öncelikleri arasında Ukrayna'dan  Bulgaristan'a gelen mültecilerin bağımsızlığını güçlendirmek. Bu kapsamda, mültecilerin entegrasyonunu teşvik etmek, kolaylaştırmak ve koordine etmek amacıyla özel sektör, sendikalar, finans ve akademik kurumlar dahil 600 kuruluşla temasa geçilip çalışılacak.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓