REKLAM

Ingiltere'de 3 Bulgar Rusya lehine casusluk suçlamasıyla gözaltında


İngiltere'de üç Bulgaristan vatandaşı casusluk şüphesiyle gözaltına alındı. 


BBC, Rusya adına casusluk yaptığından şüphelenilen üç kişinin büyük bir ulusal güvenlik soruşturması kapsamında gözaltına alındığını duyurdu. Londra polisi de söz konusu üç Bulgaristan vatandaşına sahte kimlik suçlamaları yöneltildiğini doğruladı.


İngiliz polisi, kamu yayıncısı BBC'nin iki erkek ve bir kadının Rusya adına casusluk yapmakla suçlandıklarını duyurmasının ardından söz konusu üç kişiye sahte kimlik belgeleriyle ilgili suçlamalar yöneltildiğini açıkladı.

 Haberde , söz konusu kişilerin Bulgaristan vatandaşı olduğunu ve Rus güvenlik servisleri için çalıştıklarını iddia ederek, bu kişilerin büyük bir ulusal güvenlik soruşturmasının parçası olarak gözaltında tutulduklarını söyledi.


Londra Metropolitan Polisi ise beş kişinin Şubat ayında terörle mücadele görevlileri tarafından Resmi Sırlar Yasası uyarınca gözaltına alındığını ve bunlardan üçünün o zamandan beri "kötü niyetle sahte kimlik belgeleri bulundurmakla" suçlandığını doğruladı. 


Polis bu kişilerin isimlerini 45 yaşındaki Orlin Rusev, 42 yaşındaki Biser Cambazov ve 31 yaşındaki Katrin İvanova olarak açıkladı. 

Ancak bu kişilerin Rus casusu olduklarından şüphelenilip şüphelenilmediği konusunda yorum yapmayı reddetti.


45 yaşındaki Rusev'in Rusya'da iş bağlantıları olduğu ve 2009 yılında İngiltere'ye geldiği, ayrıca 3 yıl finansal hizmetler alanında çalıştığı ifade ediliyor. Rusev'in LinkedIn profiline göre,  iletişim ve elektronik sinyallerini müdahale eden bir şirket satın aldı. Profilinde ayrıca Bulgaristan Enerji Bakanlığı'nda danışman olduğu bilgisi de var.


Harrow'daki eski komşuları , Cambazov ve İvanova'yı bir çift olarak tanımlıyor. Cambazov hastanelerde şoför olarak çalışıyormuş. İvanova'nın LinkedIn'deki  profilinde özel bir sağlık şirketinde laboratuvar asistanı olduğu yazıyor.Ayrıca Biser ve Katrin'in ülkeye yerleşen Bulgarlara "İngiliz toplumunun kültür ve normlarını" tanıtmak da dahil olmak üzere hizmet sağlayan bir kamu kuruluşu işlettikleri de iddia ediliyor. Ivanova'nın Bulgaristan'daki son genel seçimlerde Londra'da sandık başında görev aldığı belirtiliyor. 


Temmuz ayında Londra'daki Old Bailey Mahkemesine çıkarılan üç Bulgaristan vatandaşının gelecek Ocak ayındaki mahkemelerine kadar gözaltında tutulmasına karar verildi. BBC haberinde söz konusu üç kişinin üzerinde Birleşik Krallık, Bulgaristan, Fransa, İtalya, İspanya, Hırvatistan, Slovenya, Yunanistan ve Çek Cumhuriyeti  sahte pasaportları, kimlik kartları ve bir dizi diğer belgenin çıktığını duyurdu . 

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓