REKLAM

Nuri Turgut Adalı vefatının 18. yılında Bursa'da anıldı



Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BALGÖÇ) tarafından düzenlenen Nuri Turgut Adalı’nın vefatının 18. yılı anısına Bursa Görükle Göçmen Konutları’nda bulunan Nuri Turgut Adalı Parkı’nda tören gerçekleştirildi.


Bulgaristan Türkleri’nin hak ve özgürlük mücadelelerine kendini adayan, 23 yılını hapislerde ve Belene ölüm kampında geçiren Nuri Turgut Adalı, her yıl vefat yıldönümünde Nuri Turgut Adalı Parkı’nda düzenlenen törenle anılıyor.


Nuri Turgut Adalı’yı Anma Töreni’nde konuşan BALGÖÇ Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan,

 ''Bizler için Bulgaristan Türklerinin önemli bir simgesi ve Bulgaristan türkülerinin haklarının o zalim yönetime karşı savunduğu için, en güzel yıllarında 23 yıl zindanlarda cezalandırıldı. Böyle bir şahsiyet 1989 yılı öncesinde öncesi serbest kalıyor, ülkemize geliyor. 5 Ağustos günü tam 19 yıl evvel o mücadelenin içinde yalnız kalarak vefat ediyor. Nur içinde yatsın, mekanı cennet olsun. Şimdi bizler de bu camianın içindeki BALGÖÇ olarak, Bulgaristan Türklerini temsil eden hem de Balkanlarda hem de Batı Avrupa’da koşan kardeşlerimiz var, bizim için simge bir isimdi. Onu anmak, onun görüşlerine sahip çıkmak önemli'' dedi.


‘ZORLA DEĞİŞTİRİLEN İSİMLERİMİZİ GERİ İLAN EDİLSİN’


Konuşmasını sürdüren Balkan, 1989 yılı öncesinde kendi istekleri dışında zorla değiştirilen isimlerinin geri ilan edilmesini talep ettiklerini ifade ederek şunları kaydetti;

O zamanlar 1989 yılı öncesi bizim isimlerimizi bizim rızamızla değiştirmediler. Zorla değiştirdiler. İsimler 1990’lı yıllardan sonra Bulgaristan sözde demokrasiye geçti. Bize lütuf olarak isimlerimizi tekrar geri alma şansı da verdi. Ama nasıl? Bürokratik engeller var. Biz gideceğiz, uğraşacağız mücadele edeceğiz, alacağız.

 Bu arada rahmetli olan çok arkadaşımız, abimiz, ablamız rahmetli oldu. Buradan devletimden şunu istiyoruz. Bizim rızamızı alarak değiştirmediğimiz bu isimlerimiz geri ilan edilsin. İsteyen varsa müracaat etsin alsınlar. Ama bizim ismimizi biz istemedik, siz istemiştiniz. O zaman bize iade etmek zorundasınız talebimiz hala devam ediyor.”


Programda konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Fethi Yıldız, Balkan göçmenlerinin gelenek ve göreneklerine sahip çıktığını ifade ederek şunları kaydetti; 

''Bir çok BALGÖÇ programına katılıyorum göreneklerinizi çok iyi yönetiyorsunuz. Çok iyi üretiyorsunuz. Ve en önemlisi Nuri Adalı gibi özgürlük savaşçısı ve otoriter rejime karşı mücadele etmiş hem de o topraklarda bu isimleri her zaman zihinlere kazıyorsunuz. Çünkü bugün eğer biz tarihimizi unutursak, tarihi unutan milletlerin coğrafyası başkalarının çizdiği bir dönemi yaşıyoruz. Cenabı Allah bu milletin coğrafyasını kimseye çizdirmesin, Allah sizden razı olsun. Saygılar sunuyorum''.



Anma etkinliğine, Nuri Adalı’nın kızı Maide Alioğlu, torunu Şenay Kocaoğlu, damadı Ömer Kocaoğlu, torununun oğlu Oğuz Kaan Kocaoğlu,

BALGÖÇ Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan, Bursa Büyükşehir Başkanvekili Fethi Yıldız, Kestel Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Akın, Nilüfer Belediye Başkan vekili Mustafa Şenyurt, AK Parti Bursa İl Başkan Yardımcısı Fatma Şahin, Yıldırım Belediyesi Başkanvekili Selim Yolgeçen, BALGÖÇ Osmangazi Şube Başkanı Nursin Çetiner,  Filibeliler Derneği Başkanı Mümin Tenekecioğlu, Rumelifed Yönetim Kurulu Üyesi Recep Kamyan, Kuzey Bulgaristan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Fikret Uzun,Mestanlı Yöresi Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mestaniye Efe, Tunaboylular deli ormanlar derneği adına Nizami Altınel, ve çok sayıda Bulgaristan Göçmeni katılım gösterdi.



Ebru TAŞDEMİR, ENBURSA

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓