REKLAM

Слаб интерес на турския език като избираема дисциплина в училищата

  

За първи път у нас общият брой на учениците, които изучават турски език като избираема дисциплина във всички училища падна под 4000, отбелязва Анадолската агенция.  

Въпреки,че българските турци са най-голямото малцинство в страната, като се счита около 800 хиляди души, спада значително изучаването на майчиния си език.


В община Черноочене сред петте училища, обучението по майчин език се провежда от 1 до 3 часа седмично. В СОУ „Христо Смирненски”, което се посещава от около 500 ученици от общината, всички турски ученици редовно посещават уроци по турски език до 7 клас. Мехмед Сали, зам.-директор на СОУ "Христо Смирненски", каза за Анадолска агенция (АА), че хората в региона като цяло имат голям интерес към турския език и че родителите  всяка година карат децата си да избират уроци по турски.


И БЪЛГАРЧЕТА ИЗУЧАВАТ ТУРСКИ ЕЗИК В ЧЕРНООЧЕНЕ 


 „Съгласно държавната учебна програма официалният език в нашето училище е български. Майчиния турски език, а също и английският са като  избираеми дисциплини. Тази година в нашето училище имаме 492 ученици. Всяка година завършват близо 60 зрелостници.  Нашите турски деца, които учат майчиния си език с любов и ентусиазъм, насърчава и българските деца. Радваме се и от интереса на българските ученици, които вземат своите приятели за пример и избират турски като избираема дисциплина, въпреки че не са от турски произход“ ,допълва  преподавателя Мехмед Сали .

Шабан Мехмед, който преподава турски език в училището от 28 години,

Мога лесно да кажа, че в това училище всички турски ученици, от първи  до седми клас учат турски език. Има и български деца. Те също избират уроци по турски. Ние прегръщаме нашия турски с любопитство, амбиция и сериозност.  Даже помежду си дещата се опитват да говорят  на книжовен език", каза той.

 

Шабан Мехмед подчертава, че комплектите с учебници, които бяха изцяло обновени миналата година и включва модерна учебна програма, засилила интереса на децата към езика и  казва: „Нека  да подобрим нашия турски,който е  един от водещите езици в света“. 

Снимки: Иво Радойков, АА


Заместник-директорът на училището Яна Делчева, която преподава английски език също заяви, че децата, които ходят на уроци по турски език, много бързо владеят английския , защото знаят добре латинската азбука. „Изучаването на езици в съвременното общество дава много добра основа на учениците да израснат като истински европейски граждани“, така изразява мнението си Делчева.


Обявеният от Организацията на ООН за „21 февруари Международен ден на майчиния език“ се отбелязва с богатa програмa всяка година в 5 училища, в които се провежда обучението по турски майчин език  в територията на община Черноочене.Тържествата също така допринасят за повишаване на интереса на учениците към обучението на турски език.

По време на тържествата учениците четат стихотворения, приказки и гатанки, написани от турски и български писатели и поети, пеят песни и изпълняват танцови изпълнения в присъствието на родителите и гости.

Посочва се, че са раздадени общо 1538 учебни комплекта на учениците, желаещи да изучават турски език през учебната 2021-2022 г. в областните центрове Ардино, Джебел, Крумовград, Кърджали, Момчилград и Черноочене.


Родителите носят най-голяма отговорност за разпространението на турското образование у нас


Докато 117 хил. ученици са посещавали уроци по турски език в училищата през 1992 г., когато е започнало обучението по майчин език в България, се наблюдава значително намаляване на интереса както на родителите, така и на учениците към тези уроци, особено след присъединяването на страната  ни към ЕС през 2007 г.



Исмет Исмаил,  родител на второкласник в  училището СОУ „ Христо Смирненски“, каза, че родителите имат най-значимата роля за повишаване на интереса към обучението на майчиния турски език в цялата страна. Родителят Исмаил, показвайки един от  формулярите, който родителите трябва да попълнят и подпишат, за да могат да отворят урок по турски език в училище, допълва 

 „Моят съвет ще бъде не към училищата и учителите, а към родителите. Това малко заявление всъщност е много ценен. Родителите трябва да бъдат по-активни. Слушаме радио и гледаме телевизия, но това не е достатъчно. Ние като българските турци, не искаме да се изгубим в Европа. Децата ни трябва да обичат и майчиния си език, и българския. Искаме те да обичат родината си."


Източник: AA
Aвтор: Иво Радойков

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓